-->
مقدمات آزمایشگاه

مقدمات آزمایشگاه (2)

رشته ی علوم آزمایشگاهی (Medical laboratory sciences) یکی از شاخه های علوم پزشکی است. این رشته از جمله رشته هایی است که تاثیر بسزایی در بهداشت و کاهش هزینه های درمانی دارد. جایگاه خاص این رشته در بین رشته های علوم پزشکی به دلیل نقش آن در تشخیص و درمان و پیشگیری وپیگیری بیماری های مختلف است. سر و کار این رشته بیشتر با آنالیز آزمایشگاهی خون و مایعات و بافت های بدن انسان است. فارغ التحصیلان این رشته با آزمایش های مختلف بیوشیمیایی و هماتولوژی می توانند پزشک را در اتخاذ تشخیص درست وحتی در درمان یاری کنند. متقاضیان این رشته باید توجه داشته باشند این رشته بیشتر با تشیص سر و کار دارد و برخورد با بیمار در این رشته نسبت به سایر رشته ها کمتر وجود ندارد.

 تاریخچه

تا سال ۱۹۷۶ رشته علوم آزمایشگاهی با نام Medical Technology خوانده می شد و پس از آن به Medical Laboratory Sciences تغییر نام داد و امروزه نیز در اکثر دانشگاههای دنیا با همین نام و یا Clinical Laboratory Sciences خوانده می شود. تا قبل از انقلاب در ایران دوره‌های چهار ساله کارشناسی پیوسته دایر بود که بعد از آن به شکل کاردانی و دکترای حرفه‌ای تغییر یافت و از سال ۱۳۷۲ تا سال ۱۳۸۶ مقاطع کاردانی و کارشناسی ناپیوسته این رشته در دانشگاهها ارائه میگردید. از سال ۱۳۸۷ به بعد نیز این رشته در مقطع کارشناسی دانشجو می پذیرد.

شرایط قبولی در رشته علوم آزمایشگاهی

قابل ذکر است که رشته ی علوم آزمایشگاهی در زیرگروه ۱ رشته های علوم تجربی قرار میگیرد وضرایب دروس اختصاصی برای این رشته ی دانشگاهی به قرار زیر است:
ظرایب کنکور برای این رشته
زمین شناسی=صفر
زیست شناسی=4
شیمی=3
فیزیک=2
ریاضیات=2
با توجه به ضرایب فوق، قبولی در کنکور این رشته مشروط به قوی بودن در دروس زیست و شیمی است.

دروس تحصیلی رشته علوم آزمایشگاهی

دروس این رشته شباهت زیادی به دروس پایه در پزشکی دارند. در مقطع کارشناسی پیوسته ۱۳۰ واحد دارد که ۱۶واحد آن کار آموزی در مراکز بالینی است. در مقطع کارشناسی رشته ی علوم آز مایشگاهی دروس تحصیلی را میتوان به دو بخش دروس پایه و تخصصی تقسیم کرد.

تعداد واحدهای کارشناسی علوم آزمایشگاهی

دروس عمومی: 22 واحد
دروس پایه: 31 واحد
دروس اختصاصی: 61 واحد
کارآموزی در عرصه: 16 واحد
جمع واحد: 130 واحد

دروس رشته علوم آزمایشگاهی

دروس عمومی

مبانی نظری اسلام – اخلاق اسلامی – انقلاب اسلامی – تاریخ و تمدن اسلامی – آشنایی با منابع اسلامی – جمعیت و تنظیم خانواده – ادبیات فارسی – زبان عمومی – تربیت بدنی 1 و 2

دروس پایه

فیزیک عمومی و آزمایشگاه فیزیک عمومی - فیزیولوژی نظری و فیزیولوژی عملی - فیزیک حیاتی- شیمی عمومی و آزمایشگاه شیمی عمومی - بافت شناسی نظری و آزمایشگاه بافت شناسی - بیوشیمی عمومی و آزمایشگاهی بیوشیمی عمومی - بهداشت عمومی و اپیدمیولوژی - روانشناسی عمومی - زیست شناسی سلولی و مولکولی - کامپیوتر- آناتومی نظری - آناتومی عملی - آمار حیاتی -

دروس اختصاصی

بیوشیمی پزشکی1 و آزمایشگاه بیوشیمی پزشکی1 - اصول ایمنی و حفاظت در آزمایشگاه - خون شناسی1 و آزمایشگاه خون شناسی1 - میکروب شناسی عمومی و آزمایشگاه میکروب شناسی عمومی - اصول فنی و نگهداری تجهیزات آزمایشگاهی - انگل شناسی1 (کرم ها) و آزمایشگاه انگل شناسی1 -ایمونوهماتولوژی و آزمایشگاه ایمونوهماتولوژی - ایمنی شناسی پزشکی و آزمایشگاه ایمنی شناسی پزشکی هورمون شناسی و آزمایشگاه هورمون شناسی - ویروس شناسی پزشکی و آزمایشگاه ویروس شناسی پزشکی - قارچ شناسی پزشکی و آزمایشگاه قارچ شناسی پزشکی - انگل شناسی2 (تک یاخته و حشره شناسی پزشکی) و آزمایشگاه انگل شناسی2 - خون شناسی2 و آزمایشگاه خون شناسی2 - آسیب شناسی عمومی و آزمایشگاه آسیب شناسی عملی - اصول مدیریت و قوانین آزمایشگاه - روش های کنترل کیفی در آزمایشگاه های بالینی - بیوشیمی پزشکی2 و آزمایشگاه بیوشیمی پزشکی2 - باکتری شناسی پزشکی و آزمایشگاه باکتری شناسی پزشکی – فارماکولوژی - آشنایی با بیماری های داخلی - سم شناسی و آزمایشگاه سم شناسی - ژنتیک پزشکی - سمینار- متون انگلیسی و ترمینولوژی پزشکی

طول دوره و ساختار آن

متوسط طول دوره کارشناسی پیوسته علوم آزمایشگاهی 7 ترم 3.5 تا 4 سال و نظام آموزشی آن مطابق آیین نامه آموزشی کاردانی کارشناسی پیوسته و نا پیوسته مصوب شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی است.

مهارت‌ها

یک دانش آموخته ی کارشناسی علوم آزمایشگاهی مهارت‌های مختلفی را در زمینه آزمایش‌های پزشکی دارد. این مهارت‌ها در زمینه‌های مختلفی همچون خونگیری، خون شناسی (هماتولوژی)، ایمنی شناسی (ایمونولوژی)، بیوشیمی بالینی، ژنتیک، بافت شناسی، قارچ شناسی، باکتری شناسی و انگل شناسی هستند. تحصیل این رشته نیازمند کار با نمونه‌های خون، ادرار و مدفوع است و افرادی که نسبت به این نمونه‌ها حساسیت دارند هنگام کار عملی به مشکل برمی‌خورند.

نقش و وظايف

دانش آموختگان این رشته با نمونه‌برداری از نمونه‌های بیولوژیک مانند خون، ادرار و مدفوع و … و آماده‌سازی نمونه‌ها و آزمایش‌های مختلف بیوشیمی، هماتولوژی، میکروبیولوژی و … سر و کار دارد و همچنین می‌تواند آزمایش‌های تخصصی هورمون شناسی، ایمونولوژی و سایر تست‌های تخصصی را انجام دهد و مسؤول بخش‌های مختلف یک آزمایشگاه تشخیص طبی مانند بخش نمونه‌برداری، بیوشیمی، هورمون شناسی، ایمونولوژی و…
1- خواندن نام كامل و كوتاه كليه آزمايشات تشخيصي روتين واختصاصي در نسخ پزشكان
2- انجام صحيح خونگيري و نمونه گيري و رعايت شرايط لازم براي هر آزمايش
3- داشتن اطلاعات كافي از آزمايشات اورژانس
4- مراقبت از بيمار در حين نمونه گيري و پس از آن
5- رعايت كليه اصول اخلاقي و بهداشتي در حين نمونه گيري
6- كنترل شرايط بيمار از نظر آمادگي هاي قبل از نمونه گيري (شامل ناشتا بودن )
7- رعايت نمودن زمان صحيح انجام هر آزمايش وشرايط نگهداري وذخيره نمونه ها
8- انجام آزمايشات اورژانس وگزارش سريع آن به مسئول فني آزمايشگاه
9- انجام كليه آزمايشات روتين و اختصاصی بطور دقيق وصحيح با همكاري كارشناسان
10- بررسي وكنترل نتايج بدست آمده براي حصول اطمينان وتطبيق با سير نتايج آزمايشات هر بيمار
11- اعمال روشهاي كنترل كيفي وثبت نتايج در دفاتر مخصوص و رسم نمودارها
12- ارتباط با بيمار و همراهان
13- گزارش آزمايشات به شيوه مناسب به مسئول فني آزمايشگاه

ادامه تحصیل

فارق التحصیلان مقطع کارشناسی علوم آزمایشگاهی می توانند از طریق آزمون کارشناسی به کارشناسی ارشد در گرایش‌های زیر ادامه تحصیل دهند : بیوشیمی بالینی، خون شناسی، انگل شناسی، میکروب شناسی، قارچ شناسی، ویروس شناسی، ژنتیک انسانی، ایمونولوژی، بیوتکنولوژی، فیزیولوژی، سم‌شناسی، حشره شناسی پزشکی، نانوتکنولوژی پزشکی، فیزیک پزشکی و سایر رشته هایی که طبق مصوبات مجوز ادامه تحصیل در آن را دارد. فارق التحصیلان کارشناسی ارشد با شرکت در آزمون کارشناسی ارشد به PHD می توانند در گرایش‌های مذکور شرکت نمایند.
گفتنی است که رشته علوم‌آزمایشگاهی در کشور ما تا مقطع کارشناسی به صورت ناپیوسته دانشجو پذیرش میشد (اما از سال 1387 اولین دوره کارشناسی پیوسته پذیرش شد و تا کنون ادامه دارد) و پس از آن فرد می تواند در دیگر گرایش‌های این رشته اعم از بیوشیمی وهماتولوژی و غیره ادامه تحصیل دهد.

روز بزرگداشت

از ۳۰ فروردین ۱۳۸۲ که اولین بزرگداشت حکیم فرزانه و دانشمند برجسته ایرانی، سید اسماعیل جرجانی، بنیانگذار علم آزمایشگاه برگزار گردید، این روز به عنوان روز بزرگداشت علوم آزمایشگاهیان تشخیص طبی تعیین شد و هر سال انجمن‌ها و تشکل‌های علوم آزمایشگاهی این روز را گرامی می دارند. این رشته از آن جهت که بسیار حساس و تعیین کننده در سلامت جامعه و بسیار کمک کننده در تشخیص پزشکان می‌باشد، نقشی بسیار کلیدی و مهم در عرصه پزشکی ایفا میکند. و دانشجویان این رشته بایستی به این باور برسند که کاری بسیار حساس و دقيق را انتخاب نموده اند وبایستی خود را به صورت یک قطب و قدرت علمی در بیاورند و تا جایی که می توانند بر اطلاعات علمی خود بیفزایند.

بازار کار در ایران

این رشته از نظر کاربرد و بازارکار، یکی از رشته‌های خوب گروه پزشکی است. زیرا با توجه به توسعه و اهمیت امر بهداشت و زمینه مناسب کاری، اغلب فارغ‌التحصیلان این رشته به راحتی وارد بازارکار می‌شوند.
دانش آموختگان می‌توانند در مراکز زیر مشغول به کار شوند:
آزمایشگاه‌های بالینی بیمارستانهای دولتی و خصوصی
آزمایشگاه‌های مراکز بهداشتی
آزمایشگاه‌های تشخیص طبی خصوصی
انستیتوها و مراکز تحقیقاتی و آموزشی
کارخانه‌های تولید وسایل و مواد آزمایشگاهی
شرکتهای پخش فراورده‌های بیولوژیک و آزمایشگاهی
آزمایشگاه‌های پزشکی قانونی
آزمایشگاه‌های سازمان انتقال خون

در حال حاضر تلاش های زیادی برای راه اندازی مجدد دوره دکتری حرفه ای علوم آزمایشگاهی در جریان است

درآمد

میزان درآمد کارشناسان علوم آزمایشگاهی در ایران در حال حاضر(1396) بسته به محل کار معمولاً بین 1 تا ۲ میلیون تومان در ماه است.

امکان تاسیس آزمایشگاه

فارغ التحصیلان مقطع دکترا امکان راه اندازی آزمایشگاه در گرایش خود را دارند. درباره تأسیس آزمایشگاه تشخیص پزشکی گفتنی است که درحال حاضر بر اساس مجوز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، کسانی حق تأسیس آزمایشگاه تشخیص پزشکی دارند که در یکی از رشته‌های پاتولوژی یا علوم آزمایشگاهی دارای درجه دکترای حرفه‌ای باشند. کسانی که دارای تخصص پاتولوژی هستند افرادی هستند که دارای درجه دکترای حرفه‌ای پزشکی هستند و افراد دیگر که دارای درجه دکترای حرفه‌ای علوم آزمایشگاهی یا آزمایشگاه بالینی هستند، افرادی هستند که در رشته علوم آزمایشگاهی مدرک دکترای حرفه‌ای گرفته‌اند. البته دارندگان مدرک phd در هر کدام از رشته های تخصصی آزمایشگاه اجازه تاسیس آزمایشگاه در حیطه تخصصی خود را دارند.

مشکلات دانش آموختگان علوم آزمایشگاهی در ایران

دانش آموختگان این رشته در ایران همواره از شغل خود به عنوان شغلی مورد ستم یاد می‌کنند. استفاده از افرادی با رشته‌های تحصیلی غیرمرتبط در آزمایشگاه و حتی کسانی که صرفاً دوره‌های کوتاه مدت دیده‌اند.
پایین بودن درآمد نسبت به سختی دروس گذرانده شده و کارهای عملی آزمایشگاه لغو حق تأسیس آزمایشگاه برای پزشکان پاتولوژیست برخی از موارد اعتراضی دانش آموختگان و کارکنان این رشته هستند.

ادامه مطلب...

در این مطلب فهرست اختصارات آزمایشات روتین و پر درخواست را به ترتیب حروف الفبا قرار دادیم تا مورد استفاده آزمایشگاهیان گرامی و علاقمندان عزیز قرار گیرد.

اگر شما خواننده گرامی تست های دیگری میشناسید تقاضامندیم از طریق نظرات در انتهای همین مطلب برای ما ارسال کنید تا در کامل کردن این فهرست سهیم باشید.

A

هورمون کنترل کننده ادرار Antidiuretic hormone ADH
برای تشخیص باسیل سل کاربرد دارد Acid-fast bacilli AFB
جهت اسکرین سلامت جنین برای زنان باردار Alpha Fetoprotein AFP
 نسبت آلبومین به گلوکز Albumin / globulin ratio  A/G ratio 
 آنزیم کبدی و برای تشخیص بیماری های کبدی  Alkaline Phosphatase  ALP – Alk-p 
 آنزیم کبدی و برای تشخیص بیماری های کبدی Alanine amino transferase  ALT – SGPT 
 یکی از تست های مهم در ارزیابی ناباروری است Anti Mullerian Hormone  AMH 
آنتی بادی ضد هسته و برای تشخیص بیماری های خود ایمنی Anti nuclear antibody ANA 
برای بیماری های رماتیسمی و گلودرد های چرکی کابرد دارد Anti streptolysin O titer ASO
آنزیم کبدی و برای تشخیص بیماری های کبدی Aspartate aminotransferase AST – SGOT

 

B

 پیگمان‌ زردرنگ صفراوی برای تشخیص یرقان Bilirubin  Bili
 میزان قند خون جهت تشخیص دیابت نوع یک و دو Blood suger  BS
 زمان بند آمدن خون (از لاله گوش) Bleeding time  BT
 نیتروژن اوره خون (از ادرار دفع می‏شود‏) Blood urea nitrogen  BUN

 

C

میزان کلسیم که به صورت یونیزه در سرم خون یافت می‏شود‏ Calcium Ca
شمارش کامل سلول های خونی Complete blood cell count CBC
آنتی ژن کارسینوژن جنینی در تشخیص بد خیمی ها و سرطان Carcino embryonic antigen CEA
اندازه گیری میزان کلر در بدن برای تشخیص بیماری های نادر Chloride Cl
تشخیص برخی بیماری های ویروسی Cyto megalo virus CMV
تست معمول آگلوتيناسیون براي تشخيص بروسلوز (تب مالت) Coombs Wright Coombs Wright
آنزیم مترشحه از عضلات بدن به ویژه قلب در تشخیص بیماری های قلبی Creatine phosphokinase CPK – CP
پروتئین فاز حاد در تشخیص بیماری های عفونی و التهابی C-reactive protein CRP
کشت و تعیین حساسیت میکروبی Culture and sensitivity C & S
مایع مغزی-نخاعی در تشخیص بیماری عفونی مغز و نخاع Cerebrospinal fluid CSF
زمان لخته شدن خون Clotting Time CT
تعیین زود رس سکته قلبی Cardiac troponin I cTnI
تعیین زود رس سکته قلبی Cardiac troponin T cTnT

 

D

میزان هورمون جنسی DHEA در خون Dehydro Epi Androsterone Sulfate DHEA-SO4
یکی از تست های حساس جهت بررسی ترومبوز عروقی D-Dimer D-Dimer

 

E

نوار قلب Electrocardiogram ECG – EKG
الایزا (روش انجام تست ها بر اساس اتصال آنتی ژن و آنتی بادی) Enzyme-linked immunosorbent assay ELISA
میزان رسوب گلبول های قرمز جهت تشخیص بیماری های عفونی و التهابی Erythrocyte sedimentation rate ESR
میزان هورمون جنسی استرادیول در خون Estradiol Estradiol

 

F

میزان قند خون ناشتا جهت تشخیص دیابت نوع یک و دو Fasting blood suger FBS
میزان آهن خون جهت تشخیص کم خونی Serum Iron Fe
اندازه گیری آنزیم پروستات آزاد بدن در تشخیص بدخیمی پروستات Free Prostate-specific antigen FPSA
هورمون جنسی محرک فولیکولی Follicle-stimulating hormone FSH
آزمایش قارچ در بیماری های پوستی و ناخن Fungi Fungi

 

G

تشخیص بیماری فاویسم Glucose -6 – phosphate dehydrogenase G-6-PD
تشخیص دیابت بارداری همراه با پودر گلوکز Glucose Challenge Test GCT
هورمون رشد Growth hormone GH
تشخیص دیابت بارداری همراه با پودر گلوکز (قند خون ناشتا، یک دو و سه ساعت بعد از خوردن گلوکز) Glucose tolerance test GTT

 

H

هپاتیت A Hepatits A Virus HAV
تشخیص غلظت خون Hemoglobin Hb – Hgb
میانگین قند سه ماهه خون
Hemoglobin A1C
HbA1c
هپاتیت ث Hepatitis C HCV
آنتی بادی هسته هپاتیت ب Hepatitis B core antibody HBc Ab
آنتی ژن هسته هپاتیت ب Hepatitis B core antigen HBc Ag
سطح آنتی بادی هپاتیت ب Hepatitis B surface antibody HBs Ab
سطح آنتی ژن هپاتیت ب Hepatitis B surface antigen HBs Ag
ویروس هپاتیت ب Hepatitis B Virus HBV
سطح آنتی بادی e هپاتيت B Hepatitis B e antibody HBe Ab
سطح آنتی ژن e هپاتيت B Hepatitis B e antigen HBe Ag
گنادوتروپین جفتی انسان – بتا هاش سه ژ – بتا اچ سی جی Human chorionic gonadotropin HCG – Beta HCG
بی کربنات Bicarbonate HCO3
تشخیص غلظت خون Hematocrit Hct
لیپوپروتئین با زنجیره سنگین High-density lipoprotein HDL
تشخیص عفونت با ویروس جنسی هرپس Herpes IgG HSV IgG
تشخیص عفونت با ویروس جنسی هرپس Herpes IgM HSV IgM
ویروس نشانگان نقص ایمنی Human immunodeficiency virus HIV
در تشخيص بيماری و عفونت معده با باكتری هليكوباكتر پيلوری Helicobacter pylori H. pylori
ویروس زگیل تناسلی Human papillomavirus HPV

 

I

سیستم استاندارد بین المللی تست pt International normalization ratio INR

 

K

میزان پتاسیم که به صورت یونیزه در سرم خون یافت می‏شود‏ Potassium K

 

L

تشخیص بیماری های قلبی (این آنزیم در گلبول قرمز نیز وجود دارد) Lactat dehydrogenase LDH
لیپوپروتئین با زنجیره سبک Low-density lipoprotein LDL
بیماری خود ایمنی Lupus erythematosus LE
هورمون جنسی Luteinizing hormone LH

 

M

تست معمول آگلوتيناسیون براي تشخيص بروسلوز (تب مالت) 2Mercaptoethanol 2ME
میانگین وزن هموگلوبین در یک گلبول قرمز Mean corpuscular hemoglobin MCH
میانگین غلظت هموگلوبین در گلبول های قرمز Mean corpuscular hemoglobin concentration MCHC
میانگین حجم گلبول های قرمز Mean corpuscular volume MCV
میزان منیزیم که به صورت یونیزه در سرم خون یافت می‏شود‏ Magnesium Mg
میانگین حجم پلاکت Mean Platete volume MPV
عکس برداری با استفاده از مغناطیس Magnetic resonance imaging MRI
تست اعتیاد Multi Drug Multi Drug

 

N

میزان سدیم که به صورت یونیزه در سرم خون یافت می‏شود‏ Sodium Na

 

O

تشخیص خون مخفی در مدفوع Occult Blood OB
تست اعتیاد Opium Test OP

 

P

آزمایش نمونه‌ های سلولی برداشته شده از قسمت گردن رحم در بانوان برای تشخیص سرطان، عفونت و یا التهاب Pap Smear Pap
گسترش خون محیطی به منظور بررسی مرفولوژی گلبول های خون Peripheral blood smear PBS
واکنش زنجیره ای پلیمراز (روش انجام برخی تست ها) Polymerase chain reaction PCR
اندازه گیری میزان هورمون جنسی پروژسترون در خون Progestrone Proges
اندازه گیری هورمون پاراتیروئید Parathyroid Hormone PTH
زمان پروترومبین جهت تشخیص صحت عملکرد مسیر خارجی انعقاد خون Prothrombin time PT
زمان ترومبوپلاستین جهت تشخیص صحت عملکرد مسیر داخلی انعقاد خون Partial Thromboplastin Time PTT

 

R

فاکتور روماتید جهت تشخیص بیماری روماتیسم Rheumatoid Arthritis Factor RF
جهت تشخیص بیماری سیفلیس Rapid plasma reagin RPR (VDRL)
اندازه گیری میزان آنتی بادی سرم سرخچه Anti Rubella IgG Rubella IgG
اندازه گیری میزان آنتی بادی سرم سرخچه Anti Rubella IgG Rubella IgM

 

S

کشت مدفوع Stool calture S/C
تست مدفوع Stool Exam S/E
آنالیز مایع منی Semen Analysis Semen Analysis
کشت مایع منی (اسپرم) Semen Culture Semen Culture

 

T

تست چربی خون Triglycerides TG
اندازه گیری میزان حاملین آهن خون Total iron-binding capacity TIBC
برای تشخیص عفونت توکسوپلاسما گونديی Anti Toxoplasma IgG Toxo IgG
برای تشخیص عفونت توکسوپلاسما گونديی Anti Toxoplasma IgM Toxo IgM
اندازه گیری میزان سطح هورمون محرک تیروئید Thyroid-stimulating hormone TSH
اندازه گیری میزان سطح هورمون تری-یدوتیرونین Triiodothyronine  T3
اندازه گیری میزان سطح هورمون تیروکسین Thyroxine T4
اندازه گیری میزان سطح آنتی بادی تیروئید پراکسیداز ThyroPerOxidase Antibodies TPO Ab
اندازه گیری میزان سطح آنتی بادی تیروگلوبولین Thyroglobulin Antibody TgAb
اندازه گیری میزان هورمون جنسی تستوسترون در خون Testostrone Testostrone

 

U

آنالیز کامل ادرار Urine Analysis U/A
کشت ادرار Urine Culture U/C
میزان کلسیم ادرار Urine Calcium Urine Ca
میزان پروتئین ادرار Urine Protein Urine Pro
میزان کراتین ادرار Urine Creatin Urine Cr
اندازه گیری حجم ادرار 24 ساعته Urine Volume Urine Vol

 

V

جهت تشخیص بیماری سیفلیس Venereal Disease Research Laboratory VDRL (RPR)

 

W

تست معمول آگلوتيناسیون براي تشخيص بروسلوز (تب مالت) Wright Agglutination Test Wright

 لطفا با نظرات ارزشمند خود ما را در بهتر کردن مطالب یاری فرمایید. 

ادامه مطلب...

درباره ی سایت

طراحی سایت پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران با جدیدترین تکنولوژی به صورت ریسپانسیو طراحی شده و آماده ی خدمات علمی به کلیه بازدید کنندگان می باشد. 

تبلیغات موجود در این سایت از طریق سفارش در این سایت ثبت شده، و پایگاه اطلاع رسانی علوم آزمایشگاهی ایران هیچ مسئولیت و وابستگی نسبت به محتوای تبلیغات موجود ندارد. 

آمار سایت